Bejelentés


A legerősebb antioxidáns! Soha ne becsüld alá a természet erejét!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
HOGYAN HASZNÁLJUK AZ ANTIOXIDÁNSOKAT?


Ha jó érzés volt az egészsége, rendelje vissza nálam:
06-30-687-4347


HOGYAN HASZNÁLJUK AZ ANTIOXIDÁNSOKAT?


Mostanra már tisztáztuk, hogy mik is azok az antioxidáns anyagok, és hogyan muködnek. Külön kitértünk a szívbetegségekre, a rákra és az öregedésre. Ennyinek már elégnek kell lennie ahhoz, hogy jobb és hosszabb életben legyen részünk. Most pedig lássuk, mit kell tudnunk gyakorlati alkalmazásukról.

MIÉRT KELL E-VITAMINT SZEDNEM?

Az E-vitamin a szervezet fo zsírban oldódó antioxidánsa, alapveto tápanyag. Egyik antioxidáns sem léphet igazán a helyébe, bátran mondhatjuk, hogy az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, amelyet szedhetünk. Különösen jelentos azért, mert az emberek manapság óriási mennyiségben fogyasztanak olajat (különösen többszörösen telítetlen zöldségolajat), a különbözo sült ételekkel. Ezek a zsírok nagyon károsak az antioxidánsokra, és ezért jelentosen növelik a szervezet E-vitamin szükségletét, amely megelozi az oxidációt. Az összes antioxidáns közül az E-vitamin rendelkezik a legszélesebb köru védelemmel. Egy nemrég végzett felmérés szerint a kardiológusok csaknem fele szed E-vitamint. Lassan közel kerül ahhoz, hogy „mágikus golyónak” nevezzék azt a tápanyagot, amelyet nem olyan rég még bíráltak.

A TERMÉSZETES E-VITAMIN JOBB, MINT a SZINTETIKUS?

Feltétlenül. Az E-vitaminban nyolc különbözo vegyület fejti ki hatását – négy, amely a tokoferolcsalád tagja (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol-család tagja (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol). A leggyakoribb E-vitamin az amerikaiak ételében a gamma-tokoferol, de ez azért van, mert a legtöbb amerikai olaj nagyon finomított. A biológiai szerint a szervezet elsosorban a természetes alfa-tokoferolt választja ki az E-vitaminok közül, bár a többinek is fontos szerepe van az egészség megorzésében.

A szintetikus E-vitamin, amelyet a”dl-alfa” jelölésérol ismerhetünk fel, nem szívódik fel és nem raktározódik olyan hatékonyan, mint a természetes forma. Sok éven át úgy tartották, hogy a természetes E-vitamin 36 százalékkal hatékonyabb, mint a szintetikus változat. Két nemrég végzett kutatás szerint a természetes forma kétszer olyan hatékony.

A gyári E-vitamin gyártás az észteresített alfa-tokoferol használatát részesíti elonyben, amely sokkal stabilabb, mint a nem észteresített változat. Ilyen észteresített forma az alfa-tokoferil-acetát és az alfa-tokoferil-succinate. Az észteresített forma megtalálható mind a természetes, mind a mesterséges E-vitamin esetében.

MIT LEHET MÉG TUDNI A TOKOTRIENOLRÓL?

Feltétlenül többre annál a 8 NE-nél, amely egy átlagos mai ember étrendjében megtalálható. A JNM napi 15 NE, de ez még mindig az alatt a szint alatt van, amelyre szükség van ahhoz, hogy lecsökkentsük a szívbetegség lehetoségét. A Harvard-kutatások szerint legalább napi 200 NE E-vitaminra van szükség két éven át ahhoz, hogy a szívbetegség megjelenésének esélyét csökkenteni tudjuk. A különbözo tanulmányokra támaszkodva, az optimális mennyiségnek a napi 400 NE látszik, bár sok embernek még ennél is többre van szüksége.

MILYEN ELONYÖK SZÁRMAZNAK A C-VITAMIN SZEDÉSÉBOL?

A C-vitaminnak számos elonye van, a legutóbbi felmérések mégis azt mutatják, hogy még azok sem fogyasztanak belole eleget, akiknek anyagi helyzetük ezt megengedi. A Nobel-díjas Linus Pauling professzor az általános megfázás kezelésére C-vitamint írt elo. A majdnem két tucat kutatást tanulmányozva, amely a C-vitamin és a megfázás kapcsolatát vizsgálja, Harri Hemila professzor a finnországi University of Helsinkiben végzett kutatásai során arra jutott, hogy napi 2-6 g mennyiség egyharmadával csökkenti a megfázás tüneteit. Pauling ugyancsak azt ajánlotta a rákbetegeknek, hogy nagy dózisban szedjék a C-vitamint – 10 g, vagy még többet naponta. Ahram Hoffer professzor azt vette észre, hogy a C-vitamin csökkenti a fájdalmat és meghosszabbítja az életet a rákbetegek esetében – de egy átfogó vitamin/ásványianyag-program még jobban muködik.

Egy tanulmány során mark Levine professzor megállapította, hogy a C-vitamin hiányának elso tünetei a fáradékonyság és az ingerültség. Klinikai gyakorlata során Hugh Riordan professzor a kansasi Wichitától azt tapasztalta, hogy a C-vitamin kiegészítés megszünteti a betegek fáradékonyságát.

A legtöbb állat eloállítja szervezetében a C-vitamint. Az ember és még néhány állatfaj nem képes erre, de biokémiailag mégis nagy mennyiségben igényli szervezetünk. A gorillák pl.
4,5 g C-vitamint fogyasztanak el táplálékukkal naponta. Pauling úgy gondolta, hogy az embernek legalább napi 1 g-ra (1000 mg) van szüksége – o maga napi 18 g-ot fogyasztott, és 93 éves koráig élt. Azt gondolom, vitathatatlan indokaink vannak arra, hogy több grammnyi C-vitamint fogyasszunk naponta.

AKKOR IS KELL A-VITAMINT SZEDNEM, HA SOK KAROTINOIDHOZ JUT A SZERVEZETEM?

Sok ember azt tanulta, hogy az olyan zöldségek, mint a sárgarépa jó A-vitamin források. Ez nem teljesen igaz. A sárgarépában ahogy más zöldségekben sem, nincs A-vitamin. A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok karotinoidot tartalmazhatnak, amelyet szervezetünk át tud alakítani A-vitaminná, de kész A-vitamin csak az állatokban található. Ezért aztán, ha szigorúan vegetáriánusok vagyunk, akkor bajosan vehetünk magunkhoz elegendo A-vitamint.

Sok ember számára jobb, ha étrendjén keresztül kész A-vitamint vesz magához. Az A-vitamin természetesen alapvetoen szükséges tápanyag. Az idosebek és a cukorbetegek nem képesek ugyanolyan hatékonyan átalakítani a karotinoidokat A-vitaminná. Ezért ilyenkor jó, ha külön szedünk A-vitamint, ahogy boségesen fogyasztunk a karotinoidokból is.


MI AZ A LIKOPIN?

A likopin a fontosabb karotinoidok közé tartozik. Leggazdagabb forrása a paradicsomszósz (gazdagabb, mint a nyers paradicsom), és van még valamennyi a görögdinnyében és a guajávában. Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik tízszer, vagy még többször fogyasztottak paradicsomban gazdag ételeket hetente, 45 százalékkal kevesebb arányban betegedtek meg prosztatarákban. A likopinban gazdag étrend ezen kívül csökkenti a hasnyálmirigy és a nyakon kialakult rákfajták megjelenésének kockázatát. Egy nemrég Európában végzett tanulmány arról számolt be, hogy a likopinban gazdag étrendet fogyasztók 48 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak szívrohamot, összehasonlítva azokkal, akik keveset fogyasztanak ebbol a tápanyagból.


MI A LUTEIN ÉS A ZEAXANTIN?

Ahogy a likopin és a béta-karotin, a lutein is egy fontos karotinoid, amely gyakran kerül kapcsolatba vele. A lutein sok zöld leveles növényben megtalálható, pl. a lucernában, a körömvirág szirmában, ezen kívül a tojássárgájában is jelen van. A zeaxantin a kukoricában található. A szervezet valószínuleg át tud alakítani valamennyi luteint zeaxantinná.

A lutein és a zeaxantin alapvetoen fontos a látáshoz. A két anyag együtt alkotja a makulát, amely sárga színe miatt kiszuri a káros kék fényt. Azok az emberek, akiknél a makulán valamiféle rendellenesség tapasztalható, gyakran lutein- és zeaxantin-hiányban szenvednek, csak egy nagyon vékony hatástalan réteg található a két anyagból a szemükben. Látásunk élességéért a makula felel, ezért elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végso soron vaksághoz vezet. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a lutein esetleg a szívbetegség és a rák ellen is védelmet nyújthat. Mivel a lutein zsírban oldódó, és az alacsony suruségu lipoprotein (LDL) alkotta koleszterin szállítja. És végül az egyik tanulmány arról számol be, hogy a lutein megvédi az E-vitamint az oxidációtól az LDL-ben. Ezen kívül szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában is.


EZEN ANTIOXIDÁNSOK MINDEGYIKE BIZTONSÁGOS?

Igen. Ezek az anyagok mind megtalálhatók tradicionális étrendünkben, bár nagyon sok tönkremegy közülük az étel elkészítése közben.

Ne felejtsük el, hogy minden lehet mérgezo is egy bizonyos mennyiség felett – még az oxigén és a víz is. Felsorolt mennyiségek közül mindegyik még jóval az alatt a szint alatt van, amely bajt okozhatna, vagyis túladagolhatnánk valamelyik tápanyagot. Mindenképpen ki kell emelnünk, hogy a szelén és az A-vitamin túladagolásának hatása lehet, amelytol óvakodnunk kell. Itt láthatjuk a felso határokat:

Szelén: Ne lépjünk túl a napi 600 mcg-t.
A-vitamin: Ne szedjünk többet napi 25000 NE-nél.
C-vitamin: A napi 25 g vagy e feletti mennyiség már vesekövet okozhat.
Karotinoidok: Ne vegyünk be többet napi 25 mg-nál, ha kemény dohányosok, vagy alkoholisták vagyunk

Ezeket a felso határokat rövid idore túlléphetjük, de csak orvos javaslatára.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!