Bejelentés


A legerősebb antioxidáns! Soha ne becsüld alá a természet erejét!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

AlultápláltságAlultápláltság: kivédhető, ha időben figyelnek rá

OÉTI
Hat évtizede a
táplálkozástudományban
Dr. med. habil. Martos Éva
Országos Élelmiszerbiztonsági és
Táplálkozástudományi IntézetAz élelmiszer-adalékanyagok és biztonságosságuk?Eleinte az évszázados tapasztalatok alapján ártalmatlannak bizonyult, természetes anyagokat
használták, késıbb egyre több mesterséges anyagot alkalmaztak, anélkül, hogy ezeknek a
vegyi termékeknek az egészségre való ártalmasságáról vagy ártalmatlanságáról
meggyızıdtek volna.Az alultápláltság gyakori velejárója lehet a daganatos betegségeknek. A daganat elhelyezkedésétől, a betegség stádiumától, az alkalmazott kezelésektől függően egyes ráktípusokban akár a betegek 80 százaléka is veszélyeztetett lehet. Tesztünk (a „MUST szűrés") segítségével felmérheti saját rizikóját az alultápláltságra vonatkozóan.

Magyarországon a kórházakba kerülő betegek többsége túlsúlyos, ugyanakkor 40 százalékuk alultápláltság szempontjából veszélyeztetett. A leginkább érintett betegségcsoportok a daganatos megbetegedések, a tüdőbetegségek, a gyomor bélrendszeri betegségek illetve a neurológiai betegségek.

Alultápláltság akkor alakul ki, ha a tápanyagok bevitele nem a szükségleteknek megfelelő és gyakori velejárója lehet bizonyos betegségeknek. Alultápláltságban az energia, fehérje vagy egyéb tápanyagok hiánya károsítja a szervezet működését és rontja a gyógyulás esélyét.

Figyelmeztető jel lehet:

ha valaki „rendesen" eszik, mégis fogy,
ha erőtlennek, gyengének érzi magát a mindennapos tevékenységekhez,
ha fogyókúra nélkül is veszít a súlyából,
illetve ha étvágytalansággal küzd.
Sokan a daganatos betegség természetes velejárójának tekintik a tápláltsági állapot romlását, pedig az alultápláltság számos veszéllyel járhat:

a tumor sejtek kevésbé reagálnak a kemoterápiára
nő a kemoterápia okozta toxicitás kockázata
a sugárkezelést meg kell szakítani
nő a felírt gyógyszermennyiség
magasabb a műtétek utáni komplikációk száma
gyengül az immunrendszer, ami miatt gyakoribbak a fertőzések
lassabb a sebgyógyulás
hosszabb a lábadozás és a kórházi tartózkodás
a fogyás okozta izomvesztés következtében romolhat a légzés és a keringés is.
Az alultápláltság felismerhető, és kezelhető – érdemes a kezelőorvosnál erre is rákérdezni.

Az alultápláltsággal veszélyeztetett betegeket tápláltsági állapot rizikó szűréssel ismerik fel és kezelésükre úgynevezett táplálásterápiát alkalmaznak. A táplálásterápia egyénre szabott táplálást jelent, ebbe beletartozhat a megfelelő diéta kialakítása, az egészséges étrend meghatározása illetve a mesterséges táplálás.
A táplálásterápia a következőket foglalja magában :

tápláltsági állapot felmérés,
táplálkozási anamnézis,
egyénre szabott energia és tápanyagszükséglet meghatározása
táplálási terv készítése (pl.: étrend javaslat, tápszer beépítése az étrendbe)
oktatás (pl.: nyersanyag válogatás, ételkészítési technológia, szondatáplálás módja..)
utánkövetés, kontroll.
Az időben megkezdett táplálásterápia hozzájárul az általános állapot és az életminőség javulásához, az alapbetegség következményei csökkenthetők és a tumor terápia hatékonysága javítható.


Tesztünk pár egyszerű lépéssel, három szempont szerint segít felmérni, hogy Ön veszélyeztetett-e alultápláltság szempontjából.Miről szól a MUST tápláltsági állapot rizikó szűrés?

A MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) tápláltsági állapot rizikó szűrés három szempont alapján határozza meg a veszélyeztetettség mértékét:

1. Aktuálisan kiszámított testtömegindex (BMI) mely a megmért testtömeg és a megmért magasság négyzetének hányadosa (kg / m2). Tehát egy 65 kg-os 170cm-es ember esetében: 65/1,72=22 (egészséges, normál BMI)

2. Elmúlt 3-6 hónapban nem tervezett testtömegvesztés.

3. Fellépő akut betegség hatása, amely befolyásolja a tápanyag bevitelt.

BMI (Body Mass Index)

Testtömeg index, amely a tápláltsági állapot meghatározásában nyújt segítséget. A testtömeg (kg) és a magasság (m) négyzetének hányadosából számolható ki, mértékegysége kg/m2. Például egy 65 kg-os 170 cm magas férfi BMI-je = 65 / 1,702 = 22 normál, vagy ha ugyanez a férfi 55 kg-os a BMI-je 55/ 1,682=19 (alultápláltságra veszélyeztetett).

A rákkeltő aszpartám

Újabb tanulmány bizonyította, hogy állatkísérletekben az aszpartám a dózistól függően növeli a különböző rákos megbetegedések előfordulását. Az adag, amellyel kísérleteztek, megfelel annak a mennyiségnek, ami az emberi fogyasztásra szánt üdítőitalokban található.

A Ramazzini Alapítvány által végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a nyirokrendszeri daganatos megbetegedések (lymphomák), a vérrák (leukémia) és a mellrák kockázatát egyaránt növelte az aszpartám jelenléte. Az állatkísérletekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy az aszpartám káros hatása már a magzati korban érvényesül.

A Ramazzini Alapítvány vizsgálatai
Ez volt a második olyan vizsgálat, amelyet a Ramazzini Alapítvány végzett, hogy állatkísérletekben bizonyítsa az aszpartám rákkeltő hatását. Előző kísérleteinek eredményeit az európai élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) figyelmen kívül hagyva, 2006 májusában úgy döntött, hogy nem szükséges az aszpartám biztonsági kockázatának további vizsgálata. Az EFSA fenntartotta az aszpartám elfogadható napi bevitelére (ADI) korábban megállapított 40 mg/testsúlykilogrammos értéket is.

Az eredmények láttán természetesen felmerül a kérdés, vajon ez a mesterséges édesítőszer – amely egyébként számos, Magyarországon forgalmazott élelmiszerben is a legkülönbözőbb elnevezések mögé rejtve megtalálható –, az emberre nézve veszélyes lehet-e, vagy sem. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) illetékese ez ügyben úgy foglalt állást, hogy az aszpartám semmilyen kockázatot nem jelent az egészségre nézve, ezért a hivatalnak nem kell felülvizsgálnia saját korábbi álláspontját.

Független kutatók számára természetes lenne az, hogy bármilyen kétséges vagy vitatott esetben az engedélyező hatóság időről időre ellenőrző vizsgálatokat végezzen, felhasználva a legújabb és legkorszerűbb – a forgalomba hozatali engedély csaknem negyedszázada történt kiadásának idején még nem alkalmazott – tudományos, műszaki eredményeket és vizsgálati módszereket. Sajnos az FDA, illetve az aszpartám esetében ez nem így van.

Aki egy kicsit is ismeri az aszpartám engedélyezése körüli többéves huzavona történetét, illetve azt, hogy az anyag veszélyességét bizonyító vizsgálatokat rendre figyelmen kívül hagyták, annak számára nyilvánvaló, hogy az illetékes amerikai kormányhivatal továbbra is a rendkívüli profitot hozó aszpartámgyártás képviselői mellett áll. Jellemző az is, hogy a természetes édesítőszerként jó tapasztalatokkal „büszkélkedő” stevia esetében az FDA engedélye továbbra is várat magára.

Érvek és ellenérvek
Az aszpartám hívei azzal érvelnek, hogy a vegyületben metilészter formájában megtalálható kétféle aminosav, az aszpartámsav és a fenilalanin számos élelmiszer, például hús, gabona és tejtermékek természetes alkotórésze. Hozzáteszik, hogy a metilészterek ugyancsak megtalálhatók többféle zöldségben és gyümölcsben. Véleményük szerint az aszpartám alkotórészeinek jelenlétére testünk ugyanúgy reagál, mint ha az édesítőszert alkotó anyagok természetes forrásból kerültek volna be a szervezetbe.

Az aszpartám ellenfelei viszont arra hivatkoznak, hogy mivel ebből az anyagból lebomlása során mérgező formaldehid keletkezik a szervezetben, egyszerűen nem létezhet belőle biztonságos adagolás. Senkinek sem ajánlják a fogyasztását, a gyermekek és a várandós anyák számára pedig egyenesen mérgező hatásúnak tartják. Az aszpartámot idegméregnek minősítik, és akkor még nem is volt szó a rákkeltő hatásáról.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!