Bejelentés


A legerősebb antioxidáns! Soha ne becsüld alá a természet erejét!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Amiről tehetünk, tegyük meg-magunkért!Az emlődaganat és a táplálkozás

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok”


Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos
megnyugtató információk, mert voltak ellenkező hírek is. Katt ide!


Ha jó érzés volt az egészsége, rendelje vissza nálam:
06-30-687-4347


A Magyar Rákellenes Liga idén különleges kiadvánnyal készült az emlőrák hónapjára – a szervezet egy kifejezetten emlődaganatos betegek számára összeállított receptfüzettel hívja fel a figyelmet a betegség gyakoriságára, valamint arra, hogy a megfelelő táplálkozás nemcsak a megelőzés, hanem a gyógyulás időszakában is kiemelten fontos tényező.


Triviális név: Aszpartám (E 951)
Kémiai név: N-L-alfa-aszpartil-L-fenilalanin-1-metilészter
Felhasználható: Lásd Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-95/2 sz. elıírását, az élelmiszerekben
felhasználható édesítıszerekrıl, amely tartalmában megfelel az Európai Parlament és Tanács
azonos témájú 95/2/EC direktívájával
Az aszpartám két aminosav metilésztere. Mint ismeretes, az aminosavak a fehérjék építıkövei, az
élet alapjai. Az aszpartám a szervezetben építıköveire bomlik, azaz aszparaginsavra, fenilalaninra
és metanolra.„Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét." - hangsúlyozza Dr. Dank Magdolna, klinikai onkológus, egyetemi docens.

„A tájékozottság sok esetben a gyógyulás kulcsa lehet" - ezt szem előtt tartva indított útjára tavaly a Magyar Rákellenes Liga egy új programot „Mert hiszem, hogy van holnap!" címmel a daganatos betegek informálására. „Kevesen tudják, hogy a korán - még a daganatos áttétek kialakulása előtt - felfedezett emlőrák az esetek 95 százalékában gyógyítható, vagy hogy az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú megjelenései, de előfordulnak nagyon rosszindulatúak is - egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. A kór kimenetelét nagyban megszabja, használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, avagy jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó, úgynevezett HER2 receptor. A hagyományos kezelések mellett ma már lehetőség van az ún. biológiai válaszmódosító bevetésére, ezáltal egyénre szabott kezelést adunk. Jelentőségét az adja, hogy kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti." - mondta Dr. Dank Magdolna.

Táplálkozási szokásaink életünk minden területére kihatnak - megalapozzák hangulatunkat, erőnlétünket, koncentrálóképességünket, s nem utolsósorban felelősek egészségünk állapotáért. Ha már betegek vagyunk, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre.

Emlőrák esetében megfelelő táplálkozással nemcsak csökkenteni tudjuk a kialakulás esélyét, hanem - a megfelelő terápia mellett - a betegség alatt is megőrizhetjük erőnlétünket, változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulunk a betegség legyőzéséhez.

„Fontos, hogy a kemo-, sugár-, hormon-, és célzott biológiai terápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítsunk a helyes étrendre. A megfelelő táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, továbbá fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében, leküzdésében." - mondja a szakértő, Henter Izabella dietetikus.

A receptfüzetben dietetikus és onkológus szakértők felügyelete ötletes receptek és színes tippek kerültek összeállításra, amelyek nem csak egészségesek, hanem segítségükkel könnyen és gyorsan finom ételeket varázsolhatunk az asztalra.

A máj és az epehólyag daganatainak étrendi kezelése

A megfelelő étrendnek nem csak a rák megelőzésében van szerepe, a kialakult daganatos betegséget, a kezelések alatti állapotot is nagyban befolyásolja a helyes illetve helytelen táplálkozás. Összeállításunkban a máj- és epehólyag daganattal küzdő betegeknek adunk étkezési tanácsokat a kezelés különböző időszakaira.

Az elsődleges májrák (hepatocelluláris karcinóma) kialakulásának leggyakoribb oka, illetve a kockázatát növeli a hepatitisz B- és C-vírusos fertőzés, az alkoholizmus és a régóta fennálló májzsugorodás. A májrák ritka fajtája az úgynevezett fibrózus lemezeket tartalmazó fibrolamelláris májkarcinóma. Kockázati tényezője nem ismeretes.

Az epehólyagrák kapcsolatot mutat az epekövességgel. A kövek több évtizedig lehetnek „néma" kövekként az epehólyagban úgy, hogy nem okoznak emésztési panaszokat, viszont rákos elfajulást idézhetnek elő. A követ nem tartalmazó epehólyagban ritkábban alakul ki daganat.

A műtét előtti étrend

Májdaganat esetén a műtét előtt megfelelő tápláltsági állapotot kell elérni, illetve megtartani. Szükség van a „tartalék" tápanyagok bizonyos mérvű felhalmozására, a májműködés támogatására, valamint a glikogén-, vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltésére. Az étrend roboráló, energia- és fehérjedús, vitamin- és ásványianyag-gazdag legyen. Elengedhetetlen a teljes alkoholtilalom. Cél, hogy a beteg testtömege ne csökkenjen, illetve soványság esetén pár kilogrammot hízzon.

Javasolt napi tápanyagtartalom

Energia: 2400-3000 kcal.

Fehérje: 1,5 g/ttkg.

Zsír: 80-100 g.

Szénhidrát: 350-500 g.

Rost: 20-30 g.

Folyadék: 2,0-2,5 l.

Étvágytalanság esetén az eszményi tápanyagfelvételt az ételekhez hozzáadott semleges ízű tápszerporok felhasználásával is segíthetjük. A szükséges energiát gyorsan felszívódó szénhidrátokkal és az összetett szénhidrátok közül elsősorban keményítővel fedezzük. Dúsíthatjuk az ételeket nagyobb zsírtartalmú tejjel, tejtermékekkel, tejszínnel, margarinnal és vajjal. A teljes értékű fehérjét tartalmazó élelmiszerek közül részesítsük előnyben a sovány húsokat (szárnyasokat, halakat), a tejtermékeket és a tojást. Az ásványi anyagok közül főleg a kalcium, magnézium, cink és vas pótlására helyezzük a hangsúlyt. Az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazzon elsősorban A-, D-, K- és B12-vitamint. Ha a daganat mellett kompenzált cirrózis áll fenn, szintén ezeket a szempontokat kell figyelembe venni. Dekompenzált cirrózisban aszcitesz esetén konyhasó- és nátriumszegény étrendet kell összeállítani. Idegrendszeri tünetek (enkefalopátia) esetén húsmentes, viszonylag fehérjeszegény diétát kap a beteg. A naponta szükséges fehérjefelvételt tejtermékekkel, tojással és növényi eredetű fehérjével oldjuk meg. Epehólyag- és epeútdaganatoknál az étrend erőteljesen zsírszegény, ezzel előzzük meg az epehólyag görcsös, hirtelen összehúzódását. A beteg máj működő sejtjei folyamatosan termelik az epét. Ha az epeelfolyást részben vagy teljesen megakadályozza a daganat, azonnali műtétre van szükség.

A műtét utáni és a kezelés alatti étrend

A műtétet követően gondoskodni kell a bőséges folyadékpótlásról, valamint a könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok adásáról. A vitaminok közül különösen fontos a C-, A- és K-vitamin. A májsejtek megújulását a kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztein) szolgálják. A szénhidrátfogyasztás az inzulinelválasztás növekedésével jár. A B1-vitamin és a nikotinsav a máj glikogéntárolását segíti.

A kemoterápiás kezelés során többféle mellékhatás léphet fel. Betegenként változó, hogy melyik tünet milyen erős. Általában minden betegre jellemző a soványság, a kachexia. Ezenkívül előfordulhat étvágytalanság, puffadás, hányinger, teltségérzet, szájszárazság, ízérzéscsökkenés, fémes íz érzése stb. Az étrend egyénre szabott. A beteget ki kell kérdezni, mit tud enni, milyen ételeket szeret, illetve milyen ételeket nem kíván. Az ebben az időszakban szükséges tápanyagtartalom megegyezik a műtét előtti étrendnél javasolttal. Ha ezt élelmiszerekkel, ételekkel nem tudjuk fedezni, akkor tápszerekkel egészíthető ki a dietoterápia. Az étrend nagy energia- és fehérjetartalmú, bőséges folyadékfelvétellel kiegészítve. Változatosan kell összeállítani a menüt, mert ezzel elősegítjük, hogy a beteg jobb étvággyal egye az ételeket. Kerülni kell a dohányzást, s tilos az alkoholfogyasztás.

Folyadék és vitaminpótlásként adhatunk citromos-mézes teát, gyümölcsszörpöt, frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket, turmixokat, kis zsírtartalmú tejet, tejeskávét, aludttejet, kefirt és joghurtot. A szénhidrátszükséglet fedezésére alkalmasak a zöldség- és főzelékfélék (sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, paraj, burgonya stb.). Ezekből levesek, főzelékek és párolt zöldségek készülhetnek. Adhatunk gyümölcsöt is nyers vagy főtt gyümölcspürének és mártásnak elkészítve (pl. alma- és őszibarackmártás). A fehérjét elsősorban tejjel, tejtermékekkel és tojással pótoljuk: megfelelő a sovány túró és sajt, a natúrkefir, a joghurt és a lágy tojás. Sovány színhúsokkal (szárnyasokkal és halfélékkel) színesíthetjük az étrendet, kivétel, ha dekompenzált cirrózisban szenved a beteg. Ilyenkor ne adjunk húsokat, húskészítményeket! Növényi olajjal, vajjal, margarinnal és tejszínnel dúsíthatjuk az ételeket az energiatartalom növelése érdekében. Epedaganat miatti műtét után nem kell külön zsiradék az ételekhez, az energiát elsősorban szénhidrátokkal fedezzük. Az élelmiszerek természetes zsírtartalma elegendő a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Az emésztőrendszert nem szabad megterhelni, ezért naponta többször, kis adagokat kell a betegnek felkínálni. Az étvágytalan és egyéb tünetektől szenvedő beteg tányérjára mindig kevés ételt rakjunk. Nagyobb mennyiség láttán még jobban csökken az étvágya, s az esetleges éhségérzete elmúlik.

A tápszerek szerepe az étrendben

Ha nem tudjuk az étrenddel a megfelelő mennyiségű energiát, illetve tápanyagokat szolgáltatni, gyógyszertári forgalomban kapható tápszerekkel gondoskodhatunk az energia, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról. A tápszerek lehetnek fogyasztásra kész natúr- vagy ízesített italok és vízben oldódó porok. Nagy a kalória- és fehérjetartalmuk, s vitaminok meg ásványi anyagok is vannak bennük. Tejcukrot kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak. Ilyen tápszerekkel kivédhető a hasmenés. A tápszeritalokat önálló italként pl. uzsonnára vagy tízóraira ihatja meg a beteg. A porok előnye, hogy semlegesek, nem változtatják meg az ételek ízét, s többféle ételbe (főzelékekbe, savanyított tejtermékekbe, házilag készített túrókrémekbe és húskrémekbe) keverhetők.

A kezelés után

A kemoterápia után a beteg állapotától, javulásától függően az étrend hosszabb távon könnyű-vegyes legyen. Ez a kompenzált cirrózisban szenvedőknek is javasolható. Az étrend energia- és szénhidrátgazdag, zsírszegény, megnövelt vitamin- és ásványianyag-tartalmú legyen. A fehérjefogyasztás megegyezik az egészséges táplálkozásnál ajánlottal. Fontos a teljes alkoholtilalom. A tápanyagok arányára is figyelmet kell fordítani. Ezt vegyes táplálkozással érhetjük el.

Szénhidrátok: javasolt felvétel 6-8 g/ttkg. A szénhidrátok segítik a májsejtek megújulását és a glikogénszintézis fenntartását.

Fehérjék: javasolt felvétel 0,9-1,2 g/ttkg. Függ a beteg állapotától, szervezetének fehérjével való ellátottságától; a fehérjefelvétel fele állati eredetű legyen.

Zsírok: javasolt felvétel 0,8-0,9 g//ttkg. A nagy zsiradékfelvétel megterheli az emésztést, s ez elhízásra és magas koleszterinszintre vezethet, ráadásul lassítja a beteg gyógyulását.

Vitaminok: minden vitamin, de legfőképpen a zsíroldékony vitaminok fogyasztására kell odafigyelni. Minél többször kerüljön az asztalra saláta, gyümölcs, zöldségféle és párolt ételek.

Ásványi anyagok: különösen a kalcium-, magnézium-, cink- és vastartalmú élelmiszerek adására kell tekintettel lenni.

Dekompenzált cirrózis

Aszcites esetén a javaslatok kiegészülnek az étrend konyhasó- (nátrium-) szegénységével. Enkefalopátiában az étrend húsmentes legyen, vagy meghatározott mennyiségű hús eredetű fehérjét tartalmazzon. Ezt a kezelőorvos határozza meg.

Epeúti daganat műtétje után

Az étrend szigorúan zsírszegény: 0,5-0,8 g/ttkg (30-40 g/nap), fele növényi eredetű forrásból származzon. A panaszokat nagyon sokszor nem a felhasznált élelmiszerek és az elfogyasztott ételek okozzák, hanem az ételkészítés módja (pl. sok zsiradék felhasználásával főzött, sütött étel). Az étrend két étkezés közé beiktatott tápszeritallal és az ételekbe kevert tápszerrel dúsítható.

Mit tehetünk táplálkozásunkkal a rákbetegség kialakulása és kiújulása ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a helytelen étrend 33%-ban lehet oka a rák kialakulásának vagy kiújulásának. Daganatmegelőző lehet, ha étrendünk nem tartalmaz sok zsiradékot, s nem hízunk el, hanem testtömegünk az eszményi tartományban marad. Kerüljük a zsiradékok többszöri felhasználását, a húsok „égettre" sütését! Kerüljük a túlzott fehérjefelvételt, a húsok közül elsősorban baromfit és halat fogyasszunk! Étrendünkben mindig bőségesen legyen zöldség- és főzelékféle, valamint gyümölcs, mert így fedezhetjük szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Étrendünk legyen élelmi rostban gazdag. Kerüljük a tartósított és füstölt élelmiszereket, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást, a mértéktelen sózást és a dohányzást! Tartsuk be az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat, mivel ez esély lehet a daganatos betegségek megelőzésére!

Nógrádi Katalin, dietetikus

A táplálkozás szerepe a vastag- és végbélrák megelőzésébenA táplálkozás a daganatos betegségek 30-35 százalékáért felelős - mondta el Bereczky Mihály, a Semmelweis Egyetem III. sz. Sebészeti Klinikájának adjunktusa a Nemzeti Rákellenes Napon. Az étrendnek különösen nagy szerepe van a vastag- és végbéldaganatok kialakulásában, hiszen a belek hámsejtjeinek környezetét a bevitt táplálék határozza meg.

A rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorsága lényegesen magasabb a fejlett országokban, mint a fejlődő országokban. Ennek oka a vizsgálatok alapján egyértelműen környezeti okokkal magyarázható, ezen belül meghatározó eltérés van az általános étrendben.
A fejlődő országokban az úgynevezett mediterrán diéta terjedt el - valószínűleg ez az a táplálkozási forma, amely mellet az emberiség kialakult, a szervezetünk ehhez alkalmazkodott. Jellemzően sok növényi tápanyagot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. A zsiradék forrás növényi, sőt a fehérje forrás is elsősorban az, másodsorban hal és csak harmadsorban az egyéb húsfélék.

A nálunk is jellemző nyugati diéta az előző ellentéte, az utolsó két-háromszáz év „vívmánya", melyhez a szervezet nem tudott alkalmazkodni. A legfontosabb, hogy feleslegben tartalmaz energiát, sokkal több energiát veszünk magunkhoz, mint amit felhasználunk. Túlságosan finomított ételeket fogyasztunk, melyekből a feldolgozás során nagyon sok táplálék-összetevő elvész. Zsiradékforrásunk alapvetően állati, ami szintén nem kedvező. Statisztikák támasztják alá a zsír káros hatását: minél több zsírt fogyasztanak egy országban, annál több a vastagbéldaganat miatti halálozás.

A betegségek elkerülésére alapvető, hogy kerüljük a dohányzást, az alkoholt, de emellett igen fontos az egészséges étrend, és a rendszeres fizikai aktivitás. Az étrendet illetően Bereczky Mihály elmondta, hogy kevesebb hús kisebb adagokban való fogyasztása javasolható. Érdemes a vörös húsok mellett fehér húst, halat is enni, kerüljük a gyárilag feldolgozott húskészítéményeket, mivel ezekben nagyon sok, kontrollálatlan zsiradék található. A húsok magas hőmérsékleten való feldolgozása, például a grillezés igen káros, mivel ennek során a felszínen rákkeltő anyagok keletkeznek. Védő hatású a calcium, a D vitamin, a különböző tejtermékek, a gabonában és zöldségekben található folsav, illetve a szelén.

Forrás:Daganatok.huIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!