Bejelentés


A legerősebb antioxidáns! Soha ne becsüld alá a természet erejét!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:

A rák kezeléseA daganatos betegségek kimutatására (diagnosztizálására) számos eljárást alkalmaznak. Ezeket a konkrét ráktípusok leírásánál részletesen bemutatjuk. Biztos diagnózist azonban csak a tumorgyanús területről kinyert szövetrész szövettani vizsgálata adhat, amelyet patológus szakemberek végeznek el.

Ha jó érzés volt az egészsége, rendelje vissza nálam:
06-30-687-4347


A szövettani vizsgálattal meg lehet állapítani

a betegség súlyossági fokozatát
a daganat kiterjedését
műtét közben a daganat távolságát a sebészi szélektől
a betegség örökletes vagy szerzett voltát
a betegség várható lefolyását (prognózis)
a daganat érzékenységét a kemoterápiás szerekre, ami az optimális kezelés megtervezését segíti.
A rák kezelésének napjainkban három alapvető módszere van.

Az első a sebészeti beavatkozás. Az operáció során eltávolítják a daganatot és a daganat típusától függően a környező szöveteket vagy szerveket (például nyirokcsomókat). A műtétet megelőzheti ún. biopszia, amelynek során szövettani mintát vesznek a daganatból.

A második módszer a sugárkezelés (radioterápia). Az eljárás során nagy energiájú sugárzással próbálják elpusztítani a tumorsejteket. A sugárkezelés lokális kezelés, azaz egy körülhatárolt területre irányul. A teljes dózis egyszerre történő adása súlyos mellékhatásokkal járna, ezért a kezeléseket általában napi adagokban kapja a beteg, mert a hatás összeadódik.

A harmadik módszer a kemoterápia. Ennek során olyan sejtmérgeket (citosztatikumokat) alkalmaznak, amelyek különösen a gyorsan osztódó sejtekre (így például a tumorsejtekre) fejtik ki hatásukat. A kemoterápiás szereket a vérkeringésbe juttatják, így azok a szervezet minden részére eljutnak.

Általában mind a radio-, mind a kemoterápiának komoly és igen kellemetlen mellékhatásai vannak.

A hagyományosnak nevezhető sebészi, sugár- és kemoterápiás kezelési módokon kívül a rákterápiában léteznek újabb módszerek is. Ezek egyike a rohamosan fejlődő immunterápia.

Az immunterápia a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével törekszik a rák féken tartására, illetve leküzdésére. Az immunterápia közvetlen célja az immunreakciókban természetesen részt vevő fehérvérsejtek minél erősebb aktiválása, illetve segítése. Az ún. passzív immunterápia pedig olyan eljárás, amikor mesterségesen előállított antitesteket (ellenanyagokat) adnak be a beteg vérkeringésébe, hogy gátolják a daganat növekedését, illetve immunválaszt váltsanak ki ellene.

A kezelések hatásait többféleképpen mérik. Az egyik módszer, amikor nagyszámú kezelés alapján meghatározzák azon betegek számarányát, akiknél a kezelés a tumor eltűnéséhez (ún. komplett remisszió) vagy több mint az eredeti méret felére csökkenéséhez (ún. részleges remisszió) vezetett.

Ennél is fontosabb a kezeltek átlagos túlélési ideje. A klinikusok számára legfontosabb mutató azok aránya, akik a kezelés kezdetét követően 1 év, 2 év stb. múlva életben vannak. A legfontosabb érték - amikor a beteg gyakorlatilag gyógyultnak tekinthető - az 5 éves túlélés aránya.

Forradalmi rákdiagnosztika a leheletből
A tüdődaganatot 73, az emlőrákot pedig hatvanszázalékos bizonyossággal mutatja ki az a kilégzési teszt, amely leheletünk összetételét regisztrálja. Maga a módszer nem újdonság, az eszköz azonban igen: a tudósok régóta tudják, hogy a tüdőrákban szenvedők leheletének kémiai összetétele megváltozik. (A kutyák például ennek alapján meg tudják különböztetni a daganatos betegeket az egészségesektől.) Ennek oka, hogy a rákos sejtek kémiai anyagokat bocsátanak ki, úgynevezett illékony szerves vegyületeket.

Horváth Ildikó, a Semmelweis Egyetem tüdőgyógyász főmunkatársa, az eszköz itthoni "gondnoka" szerint ugyan eddig csak a tüdődaganatok esetében bizonyító erejűek a vizsgálatok, egy átfogó program azonban áttörést hozhat a daganatos betegségek általában vett diagnosztikájában.

- Egy sor kérdés még nyitott, így az, hogy mekkora tumornagyság kell a diagnózishoz, illetve az befolyásolja-e az elváltozás kimutathatóságát. Tény: a teszt egyetlenegyszer sem adott hibásan pozitív eredményt. Pedig általában ez a diagnosztikai eszközök hibája.

A légzéselemző mérőmódszer a rendőrség által használt alkoholszondáknál egymilliárdszor hatékonyabb. Az eljárással a kilélegzett levegőben mintegy kétszáz különféle vegyület határozható meg, ezek közül számos a szervezetben jelen lévő daganatra utaló biomarker. Horváth Ildikó szerint ezek azok a jelzők, amelyek alapján a betegség már egyértelműen azonosítható. Az új feladat pontosan kimutatni, hogy melyik milyen betegséghez köthető. - Az országban 7-8 olyan készülék már működik, amely a légzőszervi betegségek kimutatására képes, így például megmutatja, hogy az asztmás betegegeknél mennyire intenzív a gyulladás. Ebből az új készülékből viszont pillanatnyilag csak ez az egy van az országban - mondja Horváth Ildikó.

Korábban az orvosok bonyolult gépekkel végeztek drága és nehezen kiértékelhető vizsgálatokat, hogy az eredményekből megállapítsák a betegséget. Ezekhez képest az új eszköz olcsó, és egyszerű megoldást nyújt. A vizsgált személynek mindössze 2 percig egy csövön keresztül kell vennie a levegőt. A teszt jelenlegi állapotában ugyan még nem alkalmas a klinikai használatra, és ha esetleg bevezetik a jövőben, akkor sem lesz elsődleges diagnosztikus eszköz: előzetes vizsgálatra szolgálhat majd a legveszélyeztetettebb csoportban.

Horváth Ildikó szerint viszont elképzelhető lenne, hogy a mintegy kétmillió forintos készüléket akár rutinszerűen használják, hisz a vizsgálat nem is túl drága. Az biztos, hogy a Semmelweis Egyetemen működő munkacsoport Európa nyolc centrumával közösen pályázik egy 1,5 millió eurós keretre, hogy valamennyi daganattípusra kipróbálják az eszközt.

Forrás: origo.hu

2007-03-27
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!