Bejelentés


A legerősebb antioxidáns! Soha ne becsüld alá a természet erejét!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Vitaminokról-ásványianyagokrólHa jó érzés volt az egészsége, rendelje vissza nálam:
06-30-687-4347


Életünk fenntartása érdekében vitaminokra van szükségünk, vagy a természetes élelmiszerekben, vagy kiegészítő anyagok formájában. Bármennyire fontosak is a vitaminok, az ásványi anyagok nélkül hatásuk sem érvényesülhet. Bár a szervezet néhány vitamint képes szintetizálni, egyetlen ásványi anyagot sem tud előállítani.
Ha a "vitamin" szót említjük, a legtöbb ember a "tablettára" gondol. A "tabletta" az orvoslás és a gyógyszerek hibás képzeletét kelti. Bár a vitaminok gyakran hatnak gyógyszerként, közreműködnek a gyógyításban, mégsem gyógyszerek.
Egyszerűen fogalmazva: a vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek. A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk normális működéséhez és kevés kivételtől eltekintve a szervezet maga szintetikusan nem tudja előállítani. Nélkülözhetetlenek a növekedésünkhöz, a vitalitásunkhoz, általános jólétükhöz, a természetes élelmiszerekben igen kis mennyiségben fordulnak elő.
A vitaminokhoz élelmiszerekből vagy kiegészítő anyagokból juthatunk hozzá. A kiegészítő anyagok, amelyek tabletták, kapszulák, folyadékok, porok, vagy injekciók alakjában kaphatók, szintén élelmiszerekből származnak. Növényi, vagy állati eredetűek. Az életet csak valamennyi vitamin együttes meglétével lehet fenntartani. A vitaminok nem élénkítő szerek és nem élelmiszerpótlók. Sok ember azt hiszi, hogy a vitaminok helyettesíthetik az élelmiszereket. Erre nem képesek.
Valójában a vitaminok a tápanyagok elfogyasztása nélkül nem hasznosulnak. A vitaminok nem élénkítő szerek, kalória és energia értékük nincs. A vitaminok nem helyettesítői a fehérjéknek, vagy bármilyen más tápanyagnak, pl. ásványi anyagoknak, zsíroknak, szénhidrátoknak vagy víznek. A vitaminok egymást sem helyettesíthetik. A vitaminok szervezetünknek nem szerkezeti alkotórészei. A vitaminok enzimrendszereink alkotórészei, szabályozzák anyagcserénket, és nagy teljesítményekre tesznek képessé bennünket. Egyetlen vitamin hiánya az egész szervezetet veszélyezteti. mivel a vitaminok minden szerves anyagban előfordulnak, egyes anyagok egyik vitaminból többet, másik vitaminból kevesebbet tartalmaznak.
Bárki azt mondhatja, hogy jól kiegyensúlyozott diéta formájában helyesen táplálkozott, minden szükséges vitamint megkapott. A gond az, hogy ezt az ideális étrendet, csak igen kevesen tudják maguknak biztosítani. Sok élelmiszernél tesznek olyan jelzést, mellyel hangsúlyozzák, hogy "dúsított" vitaminokban. Valójában elvettek az előkészítés során 20-30 féle anyagot és tettek helyette kettőt-hármat, amit hangsúlyoznak. Ez nagyon gyenge pótlás.
Legalább 57 féle alapbetegség oka a vitaminhiányokra vezethető vissza és átlagban 4-5 vitamin hiányát nevezzük meg egy-egy kórnál. A vitaminok felszívódásához 5-7 társult alapelemre van szükség. Ezt a hatalmas számú kombinációs lehetőséget, csak a legjobb minőségű, természetes alapú vitaminkészítménnyel tudják kielégíteni. Ilyen a Narosan áfonya és narancs, amely a Baseli Vitaminintézet vizsgálata alapján a legjobb minősítést érte el. Mivel étrendünket nem tudjuk állandóan úgy alakítani, hogy az valamennyi szükséges vitamint megfelelő mértékben tartalmazzon, jól tesszük, ha segítjük szervezetünk működését és hozzájuttatjuk a szükséges pótláshoz. A fokozott izommunka és fehérje és szénhidrátbevitel emelése jelentősen növeli a napi vitamin szükségletet, ilyen esetekben mindenképpen vitaminpótló kiegészítés szükséges. A vitaminok számos élettani folyamatban együttesen fejtik ki hatásukat, egy-egy vitamin mennyisége, más vitaminokból is növeli a szükségletet. Ezért a komplex készítményeket érdemes előnyben részesíteni.
Kísérletek során bebizonyosodott, hogy igen fontos a szervezetbe kerülő vitaminok egymáshoz viszonyított aránya.


Az élettanilag legfontosabb vitaminok:
A-vitamin (Béta-karotin)
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin. Ahhoz, hogy az emésztőcsatornából tökéletesen felszívódjék, zsírokra és ásványi anyagokra van szükség. Nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Kétféle alakban fordul elő: az egyik az A-elővitamin, amit retinolnak neveznek és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg. A másik az A-provitamin, amit karotinként ismernek és mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható. Befolyásolja a szürkületi vakságot és gyengén látást, segít számos szempanasz kezelésében. Elősegíti a szemben a látóbibor keletkezését. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Megrövidíti a betegségek időtartamát. Egészségesen tartja a szövetek és szervek külső rétegét. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Gyorsítja a növekedést, erősíti a csontokat, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Külsőleg alkalmazva segíti az aknék, az ótvar, a kelések, a karbunkulosok és a nyílt fekélyek kezelését. Daganatos betegségeket megelőző hatása azon alapszik, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket, vagy a külvilágtól a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeit ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át. A béta-karotin ösztönzi az immunrendszer működését is. A daganatos megbetegedések, érelmeszesedés ellen is véd, csökkenti a szívkoszorúér elzáródás, szívinfarktus és hirtelen szívhalál kockázatát. Élelmiszereink sajnos gyakran vegyszerrel, környezetkárosító anyagokkal szennyezettek, vagy nem nyújtanak ideális vitaminforrást. A sárgarépában pl. ha nem garantált minőségű biokertészeti termék, gyakran több a kadmium és a nitrát mint a béta-karotin.
Az A-vitamin B-vitamin komplexszel, D vitaminnal, E-vitaminnal, kalciummal, foszforral és cinkkel együtt hat legjobban. Cinkre azért van szükség, hogy az A-vitamin a máj raktáraiból felszabaduljon.
B-vitamin komplex
A B-vitamin komplex tartalmazza az összes fontos B-vitamint, továbbá H-vitamint (biotin), para-aminobenzoesavat (PABS), kolint és inozitolt. A B-vitamin komplexben a különböző összetevők optimális arányban és együttesen fejtik ki hatásukat.
A B-vitamin komplex készítmények folyamatos felszívódásúak. A hajhullásra, korpásodásra, őszülésre, repedező száraz bőrre, töredező, fénytelen körömre panaszkodó emberek közül kevesen tudják, hogy megoldást nem annyira a csodasamponok és a méregdrága krémek jelentik, mint inkább a B-vitaminok bevitele.
B1-vitamin (tiamin)
Vízoldékony. A B-komplex többi vitaminjához hasonlóan a fölösleg kiürül, nem tárolódik a szervezetben. Naponta pótolni kell. Mivel szinergista (egymás hatását erősítő) hatásúak, a B-vitaminok hatásosabbak, ha együttesen adják, mintha külön-külön alkalmaznák őket. Betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szervezet szükséglete. Szellemi vitaminként ismerik, mert kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Enyhe vízhajtó hatása is van. Elősegíti a növekedést, segíti a szénhidrátanyagcserét. Javítja a szellemi tevékenységet. Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. segít a légi és tengeri betegséget leküzdeni. Segíti az övsömör kezelését. Hiánya a beriberi betegséget okozza. Toxicitása nem ismert, minden fölöslege kiürül a vizelettel, a szövetekben vagy a szervekben egyáltalán nem tárolódik. A B1-vitamin ellenségei: a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő, a víz, az ösztrogének, a gyomorsav közömbösítők és a szulfa gyógyszerek. Aki dohányzik, alkoholt iszik, sok cukrot fogyaszt, több B1-vitaminra van szüksége.
B2-vitamin (riboflavin)
Vízoldékony. Könnyen felszívódik. a kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ és fehérje veszteséghez társulhat. a többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik és rendszeresen pótolni kell. G-vitamin néven is ismert. A tiaminnal ellentétben hő, savak, vagy oxidáció hatására nem megy tönkre. Aminosavak, zsírsavak, szénhidrátok anyagcseréjében vesz részt. Stresszes állapotban megnő a B2-vitamin szükséglet. Felmérések szerint a népesség nagy számánál riboflavin hiánya fordul elő legnagyobb mértékben. Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészséges tőle a bőr, a köröm és a haj. Elősegíti a pállott száj, ajak és nyelv gyógyulását. Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását. Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében. A fogamzásgátló tablettát szedő, terhes vagy szoptató nőknek több B2-vitaminra van szükségük. Ha kevés húst, vagy tejterméket fogyaszt növelje a B2-vitamin pótlását. Valószínűleg B2-vitamin hiányos lesz, ha huzamos időn át diétázik, fekély vagy cukorbaj miatt. Minden stressz állapotban B2-vitamin kiegészítésre van szükség.
B-3-vitamin (niacinamid, nikotinsavamid, pp-faktor)
Pellagre ellenes vitamin. A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Megakadályozza migrénes fejfájást. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas várnyomást, valamint a koleszterin és a triglicerid szontet. Pellagra: egyoldalú táplálkozásból folyó, nikotinsav hiány következtében kialakuló betegség. Segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és a rossz szájszagot. Hiánya növekedési, egyensúlyi, emésztési, látási zavarokhoz, bőrbetegségekhez vezet.
B5-vitamin (kalcium-pantotenat, pantoténsav)
Vízoldékony. Elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését. Életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez. Nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok energiává átalakításához. Szükséges az ellenanyagok szintéziséhez, valamint a para-aminobenzoesavas és a kolin felhasználáshoz. A szervezetben a bélbaktériumok szintetizálhatják. Elősegíti a sebgyógyulást. Az ellenanyagok termelődése révén segít a fertőzések leküzdésében. Közreműködik a műtét utáni sokk kivédésében. Véd a fáradtság ellen. Csökkenti az antibiotikumok toxikus hatásait. Ha gyakran viszket a keze és a lába szedjen pantoténsavat, más B-vitaminokkal együtt. A pantoténsav segít a stressz helyzetek oldásában. Ha allergiában szenved, enyhülést hozhat a B5-vitamin és a C-vitamin. B6-vitamin (piridoxin)
Az emésztés után 8 órán belül kiürül és a többi B-vitaminhoz hasonlóan állandóan pótolni kell. Sok fehérje fogyasztás esetén, szervezetünkben megnő a B6-vitamin szükséglet. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez. Szükséges a sósav képzéséhez. a zsírok és az aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja. Elősegíti a triptofán, egy esszenciális aminosav átalakulását niacinná. Segít megakadályozni különböző ideg és bőrbetegségeket. Enyhíti a hányingert. Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak megfelelő szintézisét. Mérsékli a szájszárazságot és a vizeletürítési problémákat. Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, kézzsibbadást, a végtagok ideggyulladásának néhány formáját. Természetes vizelethajtóként működik.
B12-vitamin (kobalamin)
Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos. Általában "vörös vitaminkén"-ként, vagy mint cianokobalamint ismerik. Ez az egyetlen vitamin, amelynek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze. Nem túlságosan jól, a gyomorból szívódik fel közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást fejthessen ki a szervezetben. A jól működő pajzsmirigy segíti a B12-vitamin felszívódását. A B12-vitamin hiány tünete esetleg csak öt évvel azután jelennek meg, hogy a szervezet raktárai kiürültek. Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását és így megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát. Növeli a szervezet energiáját. Egészségesen tartja az idegrendszert. A zsírok, szénhidrátok és fehérjék megfelelő felhasználását biztosítja. Mérsékli az ingerlékenységet. Javítja a koncentráló, emlékező és egyensúlyozó képességet. A vegetáriánusok, akik étrendjükből kizárták a tojást és a tejterméket, a B12-vitamin pótlására szorulnak. Folsavval kombinálva a B12-vitamin szedése a leghatásosabb vitalizáló kezelés lehet.
B13-vitamin (orotsav)
Közreműködik a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében. Megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől. Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését. Magnézium-orotát formájában oldja a szorongásos és feszült állapotokat, enyhíti a pszichovegetatív kimerültséget, gátolja a koncentráló és emlékezőképesség csökkenését.
B15-vitamin (pangamsav)
Vízoldékony. Az E-vitaminhoz hasonló hatású, tehát antioxidáns Oroszországban terjedt el. gyógyszerként használva, kimagasló eredményeket értek el vele. hatását javítja az A- és E-vitamin. Meghosszabbítja a sejtek élettartamát Közömbösíti a szeszes ital utáni vágyakozást. Gyorsabban elmulasztja a fáradtságot. Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Véd a légszennyezés ellen. Megakadályozza a gyógyszerfüggőség kialakulását. Erősíti az immunrendszert és elősegíti a fehérje szintézist. Hatásos a diéták kiegészítéseként. Fontos kiegészítő anyag a nagyvárosok és erősen szennyezett területek lakosai számára.
B17-vitamin (laetril)
Az utóbbi évek kutatásaiban ezt találták a legvitatottabbnak. Kémiai szerkezetét tekintve ez a vegyület benzaldehidből, ciángyökből és genciobiózból álló amigdalin. Barackmagból állítják elő. Még nem általánosan elfogadott. A vizsgálatok alapján nagyon hatásos rák elleni gyógyszer, de magas cianamid tartalma miatt óvatosan használják, jelenleg csak klinikai körülmények között.
H-vitamin (biotin)
Az aszkorbinsav szintéziséhez biotinra van szükség. Nélkülözhetetlen a normális zsír- és fehérje anyagcseréhez. A bélbaktériumok képesek szintetizálni. Megakadályozza, hogy a haj megőszüljön. Jó hatást értek el vele a kopaszság elleni kezelésben. Enyhíti az izomfájdalmakat. Csökkenti az arc és a test ekcémáját és a dermatitist. A nyers tojás megakadályozza a felszívódását. Élesztőből kristályosítják ki.
C-vitamin (aszkorbinsav)
Vízoldékony. Döntő szerepet játszik a kollagén képződésében, a fogíny a vérerek a csontok és a fogak megújulásában. Elősegíti a vas felszívódását. Stresszes állapotban gyorsabban elhasználódik. Több C-vitamint igényelnek a dohányosok és az idős emberek. Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket és a vérző fogínyt. Fokozza a húgyúti fertőzések kezelésére adott gyógyszerek hatékonyságát. Meggyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást, hegképződést. Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkenését. Segít megelőzni a vírusos betegségeket és általában fokozza az immunrendszer működését. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen. Természetes hashajtóként is hat. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát. segít a nátha megelőzésében és kezelésében. Megakadályozza a skorbut kialakulását. Mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását. A C-vitamin az egyik legszélesebb körben fogyasztott kiegészítő anyag. Mivel a C-vitamin 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből, rendkívül fontos az állandó pótlása. Táplálékunk emiatt rendszeresen legye C-vitaminban gazdag. Magas C-vitamin pótlás esetén magnézium kiegészítésére is szükség van. Bioflavonoidokkal, kalciummal és magnéziummal együtt hat a legjobban.
Kolin
A B-komplex tagja, lipotróp hatású (zsírokat emulgeáló). Az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben. Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni az ún. vér-agygáton, amely többek között megvédi az agyat az étrend napi változásainak hatásaitól. Közvetlenül bejut agysejtekbe, ahol az emlékezést segítő vegyület képződik belőle. Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakba, vagy az epekövekbe. Segíti a koleszterin szintézis szabályozását. Megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, különösen azokét, amelyeket az agy az emlékezés folyamatában felhasznál. A májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében. Nyugtató hatást fejt ki. Támogatja az Alzheimer-kór kezelését. Idegesség, feszült állapot esetén segít a kolin. D-vitamin ("napfény-vitamin", kalciferol)
Zsíroldékony. Szokatlan vitamin, mert a szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem növényi, illetve állati eredetű provitaminból a szervezetben alakul ki. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D-vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből.

ÁSVÁNYI ANYAGOK, NYOMELEMEK

Ma már szinte mindenki tudja, mennyire fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. Jóval kevesebben vannak tisztába azzal, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesülhet.
Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok képtelenek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket. Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy amíg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni (előállítani), azokat kívülről kell bevinni a táplálékkal vagy kiegészítők formájában.
Gyakran hiányoznak étrendünkből a fontos ásványok, emiatt zavarok keletkeznek testünk egészében. Tartós fizikai igénybevétel, megterhelő munka és versenysport esetén táplálék-kiegészítők formájában még dúsabb pótlásra van szükség.
Egyes ásványi anyagokból a szervezet nagyobb mennyiséget igényel. Ezek a következők: kalcium, magnézium, foszfor, kálium és a klór. Más ásványi anyagokból naponta mindössze néhány ezred, vagy milliomod grammnyit használ fel testünk, ezek az ún. nyomelemek, ezek is rendkívül fontosak egészségünk fenntartásához. Ezt a szinergizmus jelensége magyarázza, vagyis az a körülmény, hogy az ásványi anyagok, ill. nyomelemek számos összetett kémiai reakciókban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását. Ha csupán egyetlen egy is hiányzik közülük, akkor a többi sem tudja megfelelően betölteni feladatát.
Az Egyesült Államokban az élelmiszer és a Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már évekkel ezelőtt meghatározta 6 elemre vonatkozóan az ajánlott napi mennyiséget. Ezek a kalcium, jód, vas, magnézium, foszfor és a cink. Ezeken kívül a szervezet szabályozó mechanizmusának megfelelő működésében tartásához még legalább 12 ismert elemre van szükség.
Ezek az ún. aktív elemek a következők: klór, króm, kobalt, réz, fluor, mangán, molibdén, kálium, szelén, nátrium, kén és a vanádium.
A kalcium és a foszfor együttesen az egészséges csontokért és fogakért felelős. A kalciumnak és a magnéziumnak pedig együtt normális szívműködésben és vérkeringésben van fontos szerepe. A kalcium a vas felszívódásában is közrejátszik, segíti továbbá az idegrendszer működését, különösen az ingerületek vezetését. A magnézium nélkülözhetetlen az idegek és az izmok hatékony működéséhez és fontos szerepet tölt be abban a folyamatban, amellyel a vércukor energiává alakul át. Króm nélkül nincs megfelelő szénhidrát anyagcsere. A kobalt a vashoz hasonlóan elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. A réz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vas be tudjon épülni a hemoglobinba. a jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges. A mangán ahhoz kell, hogy bizonyos emésztőenzimek el tudják látni a feladatukat, valamint fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormon képződésében. A molibdén a szénhidrát- és a zsíranyagcserét segíti elő, továbbá vas hasznosításáért felelős enzim fontos része. A kálium a nátriummal együtt a szervezet só-víz háztartását szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A szelén az E-vitaminnal együtt fontos antioxidáns, tehát lassítja a szövetek öregedését, tovább segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását. A cink ellenőrzi és irányítja a szervezetben az anyagcsere folyamatokat, ez enzimrendszerek munkáját, fenntartja a sejtek épségét, nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!